Ethreum siirtyi uuteen validointimalliin

Ethreum siirtyi uuteen validointimalliin

ethereum

Ethereum on maailman toiseksi suurin lohkoketju, joka on tuonut hyviä uutisia kryptomarkkinoille. Se vaihtoi onnistuneesti validointimalliaan syyskuun puolessa välissä. Otamme asiasta seuraavaksi enemmän selvää. 

Ethereum-ketju sai ensimmäisen lohkonsa ja sen validointi onnistui osuustodistuksen mukaisesti. Osuustodistus toimii vaihtoehtona kryptojen louhimiselle, jossa lohkoketjua ylläpidetään monimutkaisilla matemaattisilla laskusuorituksella. Uuden validoinnin arvoidaan vähentävän Ethereumin energiankulutusta lähes täysin. 

Uudistusta kutstuaan nimellä Merge, joka tarkoittaa suomeksi yhdistymistä. Uudistusta pidetään suurena ja merkittävänä kryptomaailmassa ja se antaa tiettyä toivekkuutta kryptovaluuttojen energiatehokkuuteen. Merge-uudistusta on jouduttu lykkäämään useaan kertaan, mutta syyskuun puolessa välissä vuonna 2022 se näki viimein päivänvalon onnistuneesti. 

Mikä on Ethereum?

Ethereum on kryptovaluuttojen tunnetuimpia toimijoita. Se on kokonainen ekosysteemi, joka kattaa monia eri alueita. Sen kryptovaluuttana on Ether, jolla voidaan maksaa verkossa erilaisia ostoksia.

Esimerkiksi rahapeliala on tuonut kryptovaluuttoihin liittyviä mahdollisuuksia pelaajille. Pelaajat voivat maksaa erilaislla kryptovaluutoilla, esimerkiksi Etherillä. Nopeampi casino omaksuu yleensä ketterästi uusia innovaatioita ja trendejä, jos ne palvelevat jollain tapaa pelaajan asiakaskokemusta. 

Ethereumin keulahahmo on Vitalik Buterin, joka kuuluu ekosysteemin perustajajoukkoihin. Hän toimii Ethereumin mediakasvona ja keskustelee ekosysteemin käänteistä sosiaalisessa mediassa ja netin tiedotusvälineissä. 

Ethereum perustettiin vuonna 2015 ja se on nykyisin maailman toiseksi suurin lohkoketju. Suurin ja tunnetuin kryptovaluutta on edelleen Bitcoin, mutta se toimii hieman eri periaatteilla kuin Ethereum. Ethereum on käynty läpi muiden kryptovaluuttojen tapaan mielenkiintoisia vaiheita ja matkaan on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. 

Mikä on Ethreumin uusi validointimalli?

Ethreumin uusi validointimalli on PoS (Proof of Stake). Se tarkoittaa, että kaikki verkon käyttäjät voivat osallistua validointiin. Validointi tapahtuu siten, että käyttäjien on sijoitettava oma pääomaa verkkoon. Tämän jälkeen he saavat mahdollisuuden tuottaa uusia lohkoja ja ansaita siitä palkkioita.

PoS-malli on paljon energiatehokkaampi kuin vanha PoW (Proof of Work) -malli. Se myös estää keinotekoisen verkon laajentamisen, mikä tekee siitä turvallisemman ja vakavaraisemman. Ethereumin validointimalli on erinomainen uutinen ympäristön kannalta. Uusi tapa saattaa kuluttaa jopa 99% vähemmän energiaa kuin vanhempi mallinsa.

Kryptovaluuttojen ylläpitäminen kuluttaa erittäin paljon energiaa, mistä ne saavat paljon kritiikkiä osakseen. Matemaattisten laskukaavioiden suorittaminen kuluttaa erittäin paljon sähköä, mikä tekee niistä suuren energiasyöpön. Ethereumin siirtyminen kestävämmälle tasolle on siinä mielessä merkittävä edistysaskel.

Miten tästä eteenpäin?

Uusi validointimalli tarkoittaa, että vanhempaa versiota ylläpitäneet louhijat menettävät työnsä. Vanha toimintatapa on ollut miljardien eurojen liiketoimintaa ja siihen on osallistunut arviolta jopa miljoona louhijaa. Osa niistä oli yrityksiä ja osa puolestaan yksittäisiä henkilöitä. Louhijat ovat antaneet laskentatehoaan erilaisten louhintapoolien käyttöön. 

Osa louhijoista on kertunut jatkavansa töitä Ethereumin parissa. Ratkaisu tähän löytyy EthereumPoW-ketjusta, joka haaroittuu vanhasta Ethreumin lohkoketjusta. Sen asemoituminen kryptovaluuttojen maailmassa on kuitenkin vielä epäselvää. 

Haaroittuminen ei ole ollut Ethereumille ensimmäinen kerta, koska vuonna 2016 sen päälle organisaatio päätyi hakkeroinnin kohteeksi. Tämä aiheutti tappioita 50 miljoonan erosta Ether-kryptovaluuttaa. 

Ethereum Classicin markkina-arvo oli syyskuun puolivälissä yli viisi miljardia euroa. Ethereumin markkina-arvo oli samaisena aikana puolestaan 200 miljardia euroa. Uudistus oli merkittävä uutinen Ethereumin merkittävyyteen liittyen. 

Melkein kaikki kryptosovellukset on rakennettu Ethereumin lohkoketjun päälle. Tällaisia ovat muun muassa älysopimukset ja digitaalisesta taidemaailmasta tutut NFT:t. Ethereum aikaansaa liiketoimintaa, jonka arvo on päivittäin jopa miljardin euron arvoista. 

Tulevaisuutta on tunnetusti hankala ennustaa. Kryptovaluutoista on puhuttu paljon 2010-luvun jälkeen, kun ne alkoivat yleistyä ja tulla yhä suuremman joukon tietoisuuteen. Vuosiin on mahtunut villejä vaiheita ja jyrkkiä käänteitä. Vielä ei tiedetä, miten ne kehittyvät tulevaisuudessa ja tuleeko niistä varteenotettava vaihdannanväline, jota käytetään fiat-valuutan tavoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *