“Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.”
– Albert Einstein
Korkoa korolle -ilmiö on termi, johon törmäät aivan varmasti joka toisessa sijoittamista vähänkään liippaavassa yhteydessä, ja täysin syystäkin – kyseessä on itse asiassa tärkein ja yleisin syy sijoittaa, sillä ilmiö on pitkäjänteisen sijoittajan paras ystävä ja merkittävä vaurastuttaja. Albert Einstein ei ole syyttä kutsunut ilmiötä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja onneksi meistä jokainen voi päästä nauttimaan korkoa korolle ilmiöstä ja sen tarjoamista hedelmistä.
Tulemme tässä artikkelissa kertomaan, mitä korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa, miten se toimii ja miksi sen tavoittelu on tärkeää. Näytämme myös häkellyttävien esimerkkien kautta, miksi ilmiöön olisi parempi päästä kiinni ennemmin tänään, kuin huomenna tai viiden vuoden päästä.
Mitä korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa?
Jos lähdetään liikkeelle aivan sijoittamisen peruskäsitteistöstä, korko tarkoittaa rahan hintaa, eli sitä summaa, joka rahalainan myöntäjälle maksetaan korvauksena rahan laina-ajalta. Tässä yhteydessä “lainanantajana” on sijoittaja, joka sijoituksen tehdessään antaa rahansa sijoituskohteen kautta yleensä jonkin yhtiön käyttöön, josta hän hyötyy lainansaajan maksamien korkojen muodossa. Korot ovat siis ikään kuin rahan saamaa palkkaa lainatuksi tulemisesta, eli sijoittajan kannalta täysin passiivista tuloa.
Mitä kauemmin raha tuottaa korkoa, eli tekee tätä “passiivista työtään”, sitä enemmän sijoitettu pääoma karttuu korkojen muodossa, eli kaikessa yksinkertaisuudessaan sijoitustilin arvo kasvaa. Korkoa korolle -ilmiö (tunnetaan myös nimellä kumulatiivinen korko, eli sijoitetun pääoman tuotto-odotus) astuu kuvaan heti siinä vaiheessa, kun sijoitustilille on maksettu ensimmäiset korot, ja tämä kasvanut summa alkaa kasvattaa yhä enemmän korkoa. Lyhykäisyydessään sekä alkuperäinen sijoitus, että sijoitusten tuotto kasvavat korkoa.