Kesko Oyj on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö, joka tunnetaan katukuvassa etenkin K-ryhmän liikkeistään. Keskon eri toimialat tekevät siis tiivistä yhteistyötä kauppiasyrittäjien sekä kumppaneidensa kanssa siten, että itsenäiset K-kauppiaat sekä Kesko Oyj:n tytäryhtiöt muodostavat yhdessä K-ryhmän, jolla on hyvin huomattava markkinaosuus koko Suomen päivittäistavarakaupasta. Toimialoja Keskolla on yhteensä kolme;
- Päivittäistavarakauppa
- Rakentamisen sekä talotekniikan kauppa
- Autokauppa
Kauppaketjutoiminta kattaa noin 1 800 kauppaa Suomessa sekä muissa maissa, joita ovat Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Valko-Venäjä. Myös liikevaihdossa mitattuna Kesko on Suomen mittapuulla todella huomattava yritys ja sen työllistävä vaikutus kotimaassa on huomattava. Kesko on siis todella jokaiselle suomalaiselle tuttu yritysjätti, jonka vakiintuneisuus ilmenee myös kysyntänä Kesko osaketta kohtaan. Kesko osake on yksi Suomen vaihdetuimmista osakkeista.
Tulemme tässä artikkelissa kertomaan sinulle kattavasti Keskon tarinan, yhtiön perustiedot sekä sen, miten Keskon osake ostaminen onnistuu vuonna 2025.
Kesko osake – osakkeen ostaminen vuonna 2025
Osakesijoittamisen suosio on kasvanut kovaa tahtia, ja iloksemme yhä useampi lukijamme on kiinnostunut myös osakkeista sijoitusmuotona. Rahastojen lisäksi osakkeet ovat vallanneet jatkuvasti lisää sijaa monissa suomalaisissa sijoitussalkussa, sillä osakkeiden hyviä puolia ovat esimerkiksi rahastoja laajempi valinnanvara sekä mahdollisuus vaikuttaa omiin sijoituksiinsa kokonaisvaltaisemmin.
Osakkeissa sijoittajia kiinnostaa lisäksi myös se, että yksittäisten osakkeiden kautta saavutetut voitot ovat potentiaaliltaan huomattavasti suurempia kuin useissa muissa sijoitustavoissa, vaikkakin sijoittajan on hyvä muistaa myös se, että suuren tuoton kääntöpuolena näyttäytyy myös suurempi riski. Riskiä voi onneksi kuitenkin laskea perusteellisen taustatutkimuksen avulla sijoitettavaan yhtiöön ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Siksi toivommekin, että sivustomme materiaaleista, kuten esimerkiksi tästä artikkelista, on hyötyä sijoituspäätöstä tehdessäsi, jos sinua kiinnostaa esimerkiksi Kesko osake.
Kun päätös nyt vaikkapa juuri Kesko osake ostamisesta on syntynyt, tulee sijoittajan aivan alkajaisiksi valita itselleen sopivin kaupankäyntialusta osakkeiden ostamiseksi ja myymiseksi. Yleensä sopiva sijoitusalusta on etenkin vaihtokuluiltaan edullinen ja toki myös intuitiivinen ja helppo käyttää. Osakkeita voi toki ostaa myös oman pankin kautta, mutta pieni vertailu eri kaupankäyntialustoista on tästä huolimattakin paikallaan, sillä kukapa meistä haluaisi menettää sijoitusvoittoja tarpeettomien kulujen vuoksi, varsinkin jos olemassa on liuta edullisempiakin vaihtoehtoja.
Koska sijoittaminen on nykyään niin kovin suosittua, internetin valtaisa maailma kätkee uumeniinsa monia erittäin varteenotettavia vaihdantasovelluksia, jotka ovat vieläpä usein myös pankkeja erikoistuneempia osakevaihdantaan, usein vieläpä pankkeja joustavammin hinnoin, sillä pankkien sijoituspalvelujen kulut ovat monesti korkeammat varsinkin, jos kerralla sijoitettavat summat ovat matalampia.
Kun teet itse tarvittavan taustatyön sinulle sopivimmasta sijoitusvälityssivustosta, varmistat, että löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan sijoitustuotteiden kauppapaikan ja tämän lisäksi opit bonuksena itsenäiseksi sijoittajaksi, joka osaa hoitaa toimeksiantonsa itse ilman turhia välikäsiä. Sijoittaessa kannattaa siis todella olla oman onnensa herra ja mainittakoon vielä sekin, että taustatietojen kartuttaminen on poikkeuksetta aina aikansa väärti.
Pidemmittä puheitta, tulemme seuraavaksi kertomaan ohjeet siihen, miten kaupankäynti Kesko osakkeella onnistuu vuonna 2025. Tämä yksinkertainen ja aloittelijaystävällinen artikkeli selventää sinulle sen, miten sijoittamisen aloittaminen Kesko osakkeella onnistuu. Ohjeet on esitetty vaiheittain, jotta et tule putoamaan kärryiltä missään vaiheessa matkan varrella. Kesko osake on sijoituskohteena varsin suosittu Suomessa, sillä onhan kyseessä kokoluokaltaan varsin merkittävä toimija, jonka palveluita suurin osa suomalaisista kuluttaa tavalla tai toisella. Moni uskoo Keskon markkina-aseman huomioiden, että Keskon osake tulee jatkossakin pitämään pintansa mielenkiintoisena sijoituskohteena. Kesko osake on myös perinteisesti vaihdettu Suomen mittapuulla melko paljon.
Älä huoli, osakkeen ostaminen on onneksi helppoa – kun seuraat näitä ohjeita, pääset aloittamaan kaupankäynnin Kesko osakkeilla jo tänään!
Vaihe 1 – Valitse sinulle sopiva kaupankäyntialusta
Kaupankäyntialusta kannattaa valita huolella, sillä onhan kyseessä yksi aloittelevan sijoittajan tärkeimmistä tehtävistä. Tämä vaihe saattaa ehkä kuulostaa ikävältä ja jopa pitkäveteiseltä puuhalta, mutta pieni taustoitus todella maksaa itsensä takaisin, korkojen kera. Kun käytössä on hyvä, toimiva sekä selkeä kaupankäyntisovellus, voit keskittyä tämän jälkeen vain siihen olennaiseen, eli itse sijoittamiseen. Erityisesti matalat välityskulut, turvallisuus sekä reaaliaikainen kurssiseuranta ovat monelle sijoittajalle tärkeitä ominaisuuksia uutta kaupankäyntialustaa valittaessa. Finvesting-tiimi tulee seuraavaksi kertomaan lukijoilleen suosituksensa kolmesta varteenotettavasta ja luotettavasta sijoitusalustasta, joiden avulla pääset aloittamaan matkasi kohti ensimmäisiä Kesko osakesijoituksia ja vauraampaa tulevaisuutta jo tänään!
PLUS500
Plus500 on globaali kaupankäyntialusta, joka perustettiin vuonna 2008. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Israelissa, mutta sen tytäryhtiöitä löytyy ympäri maapalloa aina Australiasta Kyprokselle asti. Plus500-sovelluksen kiinnostavimpia ominaisuuksia ovat aivan muutamia mainitakseni alhaiset kaupankäyntikulut, vuorokauden ympäri ahkerasti palveleva asiakastuki, kattava riskienhallintaosio sekä selkeä ja helppokäyttöinen mobiilisovellus, joka on ladattavissa kaikille nykyaikaisille mobiililaitteille.
Plus500 tarjoaa sijoittajalle myös mahdollisuuden kryptosijoittamiseen, jonka suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Tarjolla on lukuisia eri kryptovaluuttoja, joista tunnetuimpia ovat Bitcoin, Ethereum sekä Litecoin. Muista kuitenkin, että kryptovaluutoilla kauppaa käydessäsi altistat itsesi suurille markkinamuutoksille jo lyhyillä aikaväleillä. Kryptovaluuttoihin sijoittamista harkitsevan tulee siis muistaa, että kryptojen hinnanvaihtelut kasvattavat kyseisen sijoitusmuodon riskiä huomattavasti. Kryptovaluuttasijoittamisen riskitaso onkin tunnetusti montaa muuta perinteisempää sijoitusmuotoa huomattavasti korkeampi, vaikkakin korkean riskin kääntöpuolena on toki myös potentiaali korkeampiin tuottoihin. Jos kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa, tutustu toki myös kryptosijoittamiseen liittyvään sisältöömme!
Plus500 tarjoaa osakkeiden sekä kryptovaluuttojen lisäksi myös seuraavia sijoituskohteita:
- Indeksit
- ETF:t
- Hyödykkeet
- Forex
eToro
eToro tarjoaa tällä hetkellä palveluitaan yli 20 miljoonalle rekisteröityneelle käyttäjälle, ja kyseessä on todella sosiaalisen kaupankäynnin pioneeri. Taustaltaan israelilainen eToro on perustettu vuonna 2007 Ronen Assian ja David Ringin toimesta ja alunperin se toimi nimellä RetailXX Yoni Assian. Yhtiö toimii useista rekisteröidyistä toimipaikoista käsin; tukikohtia löytyy tällä hetkellä Kyprokselta, Israelista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Vuonna 2018 eToron liikevaihto oli hulppeat $800 miljoonaa, mikä kielii yhtiön varsin vakiintuneesta asemasta sijoitusalalla.
eTorossa voit sijoittaa esimerkiksi seuraaviin kohteisiin:
- Osakkeet (myös Kesko osake!)
- ETF-rahastot
- Indeksirahastot
- Hyödykkeet (kuten öljy ja kulta)
- FIAT-valuutat
Nordnet
Nordnet on jo vuonna 1996 alkunsa saanut osake- ja rahastovälityspalveluja tarjoava toimija, jonka toiminta-aluetta ovat kohdennetusti juuri Pohjoismaat, kuten nimestäkin voi ehkä päätellä. Näistä kolmesta toimijasta Nordnet onkin siis niin sanotusti paikallisin. Toiminta-alueestaan johtuen Nordnet on todella suosittu sijoitusalusta juurikin Pohjoismaissa ja sen suosio myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa on suurta. Alustan edullinen kulutaso tarjoaa varsinkin uusille sijoittajille mahdollisuuden tutustua sijoittamiseen edullisesti. Nordnet on huomioinut uudet sijoittajat palvelutarjonnassaan myös muiden aloittelijoille kohdennettujen materiaalien ja palvelujen muodossa.
Nordnetissä voi sijoittaa niin osakkeisiin, rahastoihin kuin moniin muihinkin pörssinoteerattuihin tuotteisiin. Alusta käsittää yli 700 000 pohjoismaista asiakasta, joiden määrä on myös alati kasvussa. Palvelu sopii erinomaisesti sekä piensijoittajille, että aloittelijoille, jotka ovat vasta sijoitusmatkansa alkutaipaleella. Nordnetin selkeästi kirjoitetut ohjeet ja intuitiivinen sivusto tekevät sijoittamisen aloittamisesta varsin sujuvaa!
Vaihe 2 – Avaa tili kauppapaikalle
Kesko osake ostamisen seuraava vaihe edellyttää käyttäjätilin avaamista vastikään valitsemallesi kauppapaikalle. Käyttäjätilin avaamisen vaiheet voivat käsittää joitakin sivustokohtaisia eroja, mutta pääsääntöisesti asiakkaalta vaaditaan aina ensin rekisteröitymislomakkeen täyttäminen sekä käyttäjätilin vahvistaminen joko sähköpostitse tai tekstiviestillä. Älä huoli, tämä vaihe on kuitenkin helppo ja nopea, oli valitsemasi sijoitusalusta sitten mikä tahansa.
Sijoitusalustan käyttäjätunnuksena toimii pääsääntöisesti sähköpostiosoite. Finvesting muistuttaa myös valitsemaan salasanan huolellisesti, sillä raha-asioissa voi harvoin olla liian varovainen. Me emme siis suosittele käyttämään sitä samaa salasanaa, jolla olet kirjautunut sosiaaliseen mediaasi ja työpaikan tietokoneellesi viimeiset neljä vuotta. Myös se lienee sanomattakin selvää, että salasanaa ei tule koskaan kertoa kenellekään muulle.
Kaikkien uusien käyttäjien tulee käyttäjätilin avaamisen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti pian sen jälkeen varmistaa henkilöllisyytensä. Tämä tapahtuu yleensä lähettämällä kuva omasta henkilöllisyystodistuksesta. Tämän lisäksi uuden käyttäjän tulee todistaa asuinpaikkansa pyydetyllä todistuksella. Kaikki sijoitusalustat toimivat tiukkojen sääntöjen alaisesti, eli henkilöllisyyden varmentaminen on aina pakollista, eikä siltä voi milloinkaan välttyä luotettavalla kaupankäyntialustalla. Näiden toimenpiteiden avulla pyritään yksinkertaisesti estämään mahdollisia väärinkäytöksiä sekä rahanpesua. Voit kuitenkin olla huoletta, sillä tietosi ovat sivustoilla aina turvassa ulkopuolisilta tahoilta. Varmenteet eivät ole myöskään mikään uusi juttu, kun jokainen sijoitusalusta vaatii samantyyppisen KYC-prosessin päättämisen, joka on ollut normi jo pidemmän aikaa. (KYC = Know Your Customer). Vahvistusprosessista ei kannata siis tympääntyä, sillä todellisuudessa sen olemassaolo muistuttaa sijoittajaa lähinnä siitä, että alustat välittävät sinun ja sijoitustesi turvallisuudesta.
Kun käyttäjätili on avattu onnistuneesti seurattuasi näitä vaiheita, voit ottaa ensiaskeleesi kohti sijoittamisen aloittamista!
Mikäli haluat vielä harjoitella sijoittamista ennen varsinaisia ensimmäisiä osakeostojasi, mainittakoon, että Plus500 tarjoaa käyttäjilleen lisäksi kätevän demo-mahdollisuuden, jonka avulla voit harjoitella sijoittamista aluksi ilman oikeaa rahaa.
Vaihe 3 – Tee talletus ja osta ensimmäinen Kesko osake
Jokainen esittelemämme sijoitusalusta tarjoaa runsaasti erilaisia vaihtoehtoisia maksutapoja, joten jokainen lukijamme löytää varmasti itselleen sopivimman tavan siirtää rahaa kiinnostavalle sijoitusalustalle. Rahansiirrot onnistuvat esimerkiksi maksukorteilla (kuten vaikkapa MasterCard ja Visa), PayPalilla, Skrillillä, Klarnalla sekä myös perinteisellä tilisiirrolla oman verkkopankin kautta. Sijoitusalustat tukevat tämän lisäksi useimpia suomalaisia pankkeja kuten Nordea, OP, Danske Bank sekä POP-pankki.
Rahojen siirryttyä uudelle sijoitustilillesi olet heti valmis aloittamaan ja Kesko osake on enää vain muutaman klikkauksen päässä!
Kesko osake – historiaa
Keskon tarina saa alkunsa toisen maailmansodan kieppeiltä vuonna 1940, kun neljä maakunnallista tukkuliikettä yhdistivät voimansa valtakunnalliseksi tukkuliikkeeksi (Maakauppiaiden Oy, Oy Savon-Karjalan Tukkuliike, Kauppiaitten Oy sekä Keski-Suomen Tukkukauppa Oy). Kesko siis aloitti toimintansa tukkuliiketoimintana, jolla oli sormensa pelissä myös tuotantotoiminnassa, sillä yritys omisti tässä vaiheessa muun muassa tulitikkutehtaan, margariinitehtaan, leipomon, lihanjalostuslaitoksen, kahvipaahtimon, vaatetustehtaan sekä polkupyörien kokoonpanotehtaan. 1980-luvun puoliväliin tultaessa Kesko oli kuitenkin luopunut jo kaikista muista tuotantolaitoksistaan kahvipaahtimoa lukuun ottamatta, joka myytiin vuonna 2003 Pauligille.
Toiminta laajeni esimerkiksi 90-luvulla, kun Kesko osake osti kiistellyssä kaupassa Tukon, ja kaupan myötä Keskosta tuli Anttila-, Rautia ja Carrols-ketjujen omistaja. Näistä kolmesta ketjusta pikaruokaketju Carrols päätyi Hesburgerin omistukseen vuonna 2002 ja Anttila-tavarataloista yhtiö luopui puolestaan vuonna 2015 saksalaisen pääomasijoittajayhtiö 4K Investin ostaessa ne miljoonalla eurolla usean vuoden tappiollisen toiminnan jälkeen. 2000-luvulle tultaessa yhtiötä järjesteltiin sisäisesti uudelleen, kun konsernin päivittäistavara- ja käyttötavaraliiketoiminnot siirrettiin yhtiön Ruokakesko Oy sekä Keswell Oy -nimisten tytäryhtiöiden alle. Vuonna 2006 uudelleenjärjestely jatkui Keswellin siirtyessä emoyhtiö Keskoon, jonka alaisuudessa Keswellin tytäryhtiöt Anttila, Indoor Group, Intersport ja Musta Pörssi jatkoivat toimintaansa itsenäisesti.
2010-luvulla Keskon toiminnan suuntaviivat ovat muodostuneet erinäisistä yrityskaupoista. Esimerkiksi vuonna 2015 Kesko osti Suomen Lähikauppa Oy:n kokonaisuudessaan. Kauppa oli niin suuri, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto velvoitti yhtiön myymään kilpailijoilleen 60 yhtiön omistuksessa ollutta kauppaa. Käytännössä kauppa tarkoitti sitä, että suurin osa Siwa- sekä Valintatalo-liikkeistä muutettiin K-Marketeiksi, ja loput lopetettiin tai myytiin. Vuonna 2019 Kesko osti puolestaan ruotsalaisen Fresks-rautakauppaketjun sekä Heinon Tukun.
Keskolla on ollut liiketoimintaa myös Venäjällä, vaikkakin yhtiö on luopunut liiketoiminnoistaan myydessään Venäjän päivittäistavaraliiketoimintansa vuonna 2016. Hieman myöhemmin Kesko luopui myös rautakauppaliiketoiminnasta Venäjällä, joka siirtyi yrityskaupan myötä ranskalaiselle omistajalle. Yhtiön pääjohtajan mukaan kasvua haetaan jatkossa Pohjois-Euroopan markkinoilta, eivätkä Venäjän markkinat näyttäydy yhtiön kannalta riittävän lupaavina.
Kesko osake on ollut viime aikoina kasvavan kiinnostuksen kohteena, sillä maailmanlaajuinen pandemia on vakiinnuttanut vähittäistavarakaupan asemaa entisestään Suomessa, jossa alan toiminta on jo valmiiksi keskittyneet harvoille toimijoille. Pandemia näyttäytyi Keskon tuloksessa erilaisina myyntiennätyksinä, kun kuluttajien kulutustottumukset muuttuivat ja keskittyivät suuriin marketteihin. Kesko-osakkeesta kiinnostuneet voivat siis arvioida sijoituksiensa kautta, miten normaaliin palaava maailma muuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymistä, ja millainen suhde kuluttajakäyttäytymisellä on suurimpiin päivittäistavarakaupan toimijoihin; onko kuluttajien käytös muuttunut pysyvästi vai nähdäänkö tulevaisuudessa uudenlaisia trendejä?
Onko Kesko osake järkevä sijoitus?
Tähän kysymykseen on luultavasti yhtä monta vastausta kuin on Kesko-osakkeeseen sijoittajiakin. Keskon vakaahko historia vaikeuksineen ja voittoineen heijastuu myös sen osakekursseissa, joissa on eroja johtuen siitä, että Kesko käsittää sekä A- että B-osakkeen, joilla käydään kauppaa erikseen. Molempien osakkeiden kurssit ovat kuitenkin edenneet pääpiirteissään samansuuntaisesti vuosien varrella.
Oikea-aikaiset sijoittajat ovat viime vuosina päässeet nauttimaan huomattavasta arvonnoususta. Esimerkiksi vuonna 2018 noin 12 euron tuntumassa ollut Kesko A -osake nousi vuonna 2021 yli 32 euroon. Kesko B -osakkeen tarina on samankaltainen; sen vuoden 2021 huippu oli yli 37 euroa. Tällainen arvonnousu on merkittävää. Lisäksi molemmat osakesarjat ovat maksaneet sijoittajilleen osinkoa. Vuonna 2022 Kesko maksoi osinkoa yhteensä 1,06 euroa osakkeelta neljässä erässä.
Jotta Kesko-osakkeen tulevaisuudennäkymät ja arvio sijoituksen järkevyydestä eivät jäisi vain sanahelinäksi, on suositeltavaa tutustua yhtiön osavuosikatsauksiin. Ne tarjoavat arvokasta tietoa yrityksen nykytilasta ja suorituskyvystä. Esimerkiksi Keskon osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2024 osoittaa, että yhtiön liikevaihto ja liikevoitto ovat pysyneet hyvällä tasolla haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta.
Lisäksi yhtiön strategioihin ja laajentumispyrkimyksiin kannattaa perehtyä. Kesko on laajentanut toimintaansa Pohjoismaissa, mikä voi vaikuttaa sen tulevaan kasvuun ja markkina-asemaan.
Onko Kesko-osake järkevä sijoitus? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu omasta sijoitusstrategiastasi ja siitä, miten haluat hajauttaa salkkuasi. On kuitenkin totta, että Kesko-osake on historiansa aikana tuottanut hyvin sijoittajilleen, vaikka osakkeen pitkän aikavälin kehityksessä on ollut vaihtelua. Sijoituspäätöstä tehdessäsi on hyvä pohtia suomalaisen kaupan alan tulevaisuudennäkymiä, yhtiön vakiintunutta asemaa ja suurta kokoa sekä oman salkkusi hajautustasoa.
Usein kysytyt kysymykset
Nopein ja helpoin tapa käydä kauppaa Kesko osakkeella on avata tili sinua kiinnostavalle sijoitusalustalle. Löydät ylempää tästä artikkelista joitakin vaihtoehtoja tunnetuista sijoitusvälittäjistä, joihin tutustuminen kannattaa!
Rekisteröityminen on helppoa, nopeaa ja ilmaista ja pääset näiden vaihtoalustojen kautta käsiksi Kesko osakkeen lisäksi myös tuhansiin muihin osakkeisiin kryptovaluuttoja ja indeksejä unohtamatta.
Suurin ero osakkeissa perustuu niiden äänivaltaan; A-osakkeella on 10 ääntä ja B-osakkeella 1. Näillä osakkeilla kaupankäynti on kuitenkin toisistaan riippumatonta. Pääsääntöisesti B-osake on ollut osakkeista vaihdetumpi.
Keskon osakkeet ovat kiinnostaneet Suomessa kautta aikojen. Kesko osake hinta on muuttunut vuosien aikana nopeastikin heijastellen yhtiön tilannetta markkinoillaan. Muista, että Finvesting ei jaa sijoitusneuvoja vaan sijoituspäätös on aina lopulta sijoittajan oma.
Kesko on osinkoa maksava yhtiö, joka pyrkii jakamaan sijoittajilleen tasaisesti kasvavaa osinkoa, joka vastaa n. 60-100 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta toki yhtiön taloudellisen tilanteen ja strategian huomioiden. Esimerkiksi B-osake maksoi vuonna 2021 0,75 euron osingon, ja osingon määrä on ollut pääsääntöisesti kasvussa.
Voit seurata Kesko osakehinnan kehitystä reaaliaikaisen Kesko osakekurssin avulla joko valitsemallasi sijoitusalustalla tai vaikka tämän nettisivun kautta. Kuten muidenkin osakkeiden tapauksessa, Kesko osakehinta muuttuu koko ajan, joten myös päivittäiset muutokset voivat olla huomattavia!