finvesting-krypto

NFT

NFT (Non-Fungible Token) tarkoittaa suomeksi suomeksi uniikkia eli yksilöllistä tokenia ja se on digitaalinen omaisuuserä, joka on eroaa joka kerta toisistaan. Toisin kuin kryptovaluutat, NFT:t eivät ole keskenään vaihdettavissa, koska jokainen NFT on yksilöllinen ja oma ainutlaatuinen arvonsa.

NFT:t ovat yleensä luotu lohkoketjuteknologian (blockchain) avulla, joka mahdollistaa niiden ainutlaatuisuuden ja luotettavan omistajuuden seurannan. NFT:t voivat edustaa esimerkiksi digitaalista taideteosta, musiikkikappaletta, videota tai virtuaalista omaisuutta pelimaailmassa.

NFT:t ovat tulleet suosituiksi viime aikoina taiteen, viihdeteollisuuden ja virtuaalitalouden alalla, sillä ne mahdollistavat digitaalisen omaisuuden omistamisen ja kauppaamisen samalla tavalla kuin fyysinen omaisuus.

binance-nft

Mikä on NFT?

Aloitetaan perusteista:

NFT tulee sanoista Non-Fungible Token. Sanalla ei ole varsinaista suomennosta, joten käydään se läpi esimerkin kanssa.

Non-Fungible (suom. ei vaihdettavissa?) on asia, jota ei voida korvata toisella samanlaisella – se on siis uniikki. Esimerkiksi Bitcoin, tai perinteisemmin euron kolikko, on vaihdettavissa toiseen samanlaiseen, joten silloin kyseessä ei ole NFT. Mutta jos omaat keräilykortin, joita on olemassa vain yksi kappale koko maailmassa, kyseessä on uniikkikappale ja näin ollen voidaan puhua NFT:stä. Vaikkakin NFT:ssä viitataan virtuaalisiin esineisiin, eikä 80-luvun keräilykortteihin…

NFT:t ovat ainutlaatuisia, uniikkeja sekä digitaalisia resursseja, jotka on tallennettu lohkoketjuihin. Ne ovat muuttumattomia ja täysin ainutlaatuisia – kahta identtistä NFT:tä ei ole, joten omistusoikeuden todistaminen on helppoa. Se, että mikä tahansa reaalimaailman tai digitaalisen maailman omaisuus voidaan kytkeä NFT:hen, tekee näistä resursseista täydellisen välineen yhdistää tosielämän kohteita digitaaliseen ympäristöön ja säilyttää niiden ainutlaatuisuus molemmissa maailmoissa.

NFT siis osoittaa tietyn digitaalisen sisällön (esim. taideteoksen, pelin sisäisen oston tai twiitin) yksinoikeuden.

Kryptovaluutat, kuten Dogecoin, eivät siis ole NFT:itä, koska ne eivät ole uniikkeja. Tämä Dogecoinista tehty GIF-kuva kuitenkin on NFT!

doge-nft

Kuinka Non-Fungible Token toimii?

NFT:t ovat osa Ethereum -lohkoketjua. Ethereum on kryptovaluutta, kuten Bitcoin tai Litecoin, mutta sen lohkoketju tukee myös NFT:tä. Ethereumin lohkoketju tallentaa enemmän tietoa, joten se toimii hieman eri tavalla. On kuitenkin huomioitava, että muutkin kryptovaluutat voivat luoda oman NFT-lohkoketjunsa, kuten jotkut ovatkin jo tehneet.

Miten NFT määritellään?

NFT voi olla mikä vain digitaalinen esine tai asia. Usein puhutaan, että kyseessä on virtuaalinen taide. NFT voi olla piirustus, musiikki, kuva, video tai vaikka sinun aivosi ladattuna ja tekoälyksi muutettuna. Kunhan kyseessä vain on yksittäiskappale! Tylsässä, teknisessä mielessä jokainen NFT on ainutlaatuinen merkki lohkoketjussa.

Näitä yksittäiskappaleita sitten voidaan myydä ja ostaa, kuten niitä keräilykortteja. Koska kyseessä on vielä verrattain uusi asia, hinnat voivat heitellä todella paljon. Kysyntä toki määrittää hinnan tässäkin tapauksessa!

Fungibility eli vaihdettavuus

Non-fungible token, eli NFT, on peräisin sanoista ”non-fungible” eli suomeksi ”ei-vaihdettava” token. Termi ei ole kaikille englannin kielen taitoisille tuttu, sillä ”fungible” (fungibility) -sanaa ei käytetä tavallisessa keskustelussa. ”Interchangeable” on englannin kielessä synonyymi ”fungible”-sanalle.

”Fungible” voidaan suomentaa vaihdettavaksi ja ”fungibility” tarkoittaa vaihdettavuutta. Suomennoksina käytetään myös ”fungibiliteetti” ja Thomas Brandin krypto-suomi-sanakirjassa mainittu termi. Tämä termi liittyy etenkin rahaan. ”Non-fungible” voidaan suomentaa uniikiksi tai yksilölliseksi.

Rahan historiasta tiedetään, että kultaa ja hopeaa käytettiin rahan roolissa Egyptissä jo 5000 vuotta sitten. Ongelmana oli kuitenkin se, että metallipalat olivat eri kokoisia ja arvoltaan erilaisia, mikä teki kaupankäynnistä vaikeaa.

Kolikko ratkaisi vaihdettavuuden ongelman noin 2500 vuotta sitten ja mullisti kaupankäynnin samalla koko ihmiskunnan kehityksen. Kun kullasta ja hopeasta tehtiin standardinmukaisia kolikoita, vaihdettavuus oli syntynyt.

Ostin NFT:n – Olenko nyt taiteen keräilijä?

NFT on usein nimenomaan digitaalista taidetta, joten kyllä. Grimesin 50 sekuntia kestävästä videosta on maksettu 390 000 dollaria, ja Beeple -videosta on maksettu 6,6 miljoonaa dollaria. Koska ne ovat uniikkeja yksittäiskappaleita joita kukaan muu ei voi omistaa, voi NFT:t mielestäni laskea virtuaaliseksi taiteeksi jota keräillään.

Voiko NFT:n kopioida?

Yllä oleva GIF-kuva Dogecoinista on NFT, kuten jo kerroimme. Mutta miten kyseessä voi olla uniikki yksittäiskappale, kun kuka tahansa voi rullata tätä sivua hieman ylöspäin, klikata kuvaa hiiren oikealla ja painaa ”Tallenna kuva nimellä” – eihän se silloin ole enää yksittäiskappale, kun minullakin on se?

Hyvä kysymys. Voit kopioida digitaalisen tiedoston niin monta kertaa kuin haluat, mukaan lukien NFT:t. Mutta NFT: t on suunniteltu antamaan sinulle jotain, jota ei voi kopioida: teoksen omistusoikeus (vaikka taiteilija voi silti säilyttää tekijänoikeudet ja kopiointioikeudet, aivan kuten fyysisen taiteen kanssa). Mietitään asia taas fyysisen, perinteisen taiteen kannalta: kuka tahansa voi hankkia itselleen Mona Lisan -kopion, mutta alkuperäisiä painoksia on silti olemassa vain yksi. Ja se on se ainoa, jolla on merkitystä.

Perinteiset taideteokset, kuten maalaukset, ovat arvokkaita juuri siksi, että ne ovat ainutlaatuisia. Mutta digitaaliset tiedostot voidaan helposti ja loputtomasti kopioida.

NFT:llä taidetta voidaan ”tokenisoida” ja luoda digitaalinen omistajuustodistus, joka voidaan ostaa ja myydä.

Alapuolella oleva GucciGhost -NFT myytiin viimeksi hinnalla 3600 dollaria. Nyt uusi omistaja pyytää siitä 16 300 dollaria! Ja kyllä, tämä kuva on vain kopio alkuperäisestä, eikä siis minkään arvoinen!

GucciGhost-nft

NFT taiteilijan näkökulmasta

NFT voi olla monelle pientaiteilijalle oiva tapa muuttaa oma taiteensa rahaksi, sillä perinteiset markkinat ovat tunnetusti kovin kilpailtuja ja suhteessa pieniä. Jos keksit todella hienon digitaalisen tarra-idean, mitä aiot tehdä? Myytkö sen Facebookin puskaradiossa?

Mikäli myyt teoksesi NFT:nä, voit ottaa käyttöön ominaisuuden, jolloin tienaat itse tietyn prosenttiosuuden joka kerta, kun teos vaihtaa omistajaa. Jos teoksestasi tulee suosittu, voit tienata sillä suuriakin summia vielä vuosien päästä!

NFT ostajan näkökulmasta

Digitaalinen taide kiinnostaa nykyisin. Yksi etu NFT:n ostamisessa on myös taiteilijan taloudellinen tukeminen. Ostamalla NFT:n, saat myös käyttöoikeudet kuvaan tai videoon, jolloin voit käyttää ja esitellä sitä vapaasti! Aitouden todennus tapahtuu lohkoketjusta löytyvän merkinnän avulla.

Jos ostat NFT:n, olet keräilijä. Miksi keräilijät ostavat taidetta? Osa koska he voivat, osa koska he nauttivat siitä ja osa sen takia, että taide voi olla hyvä sijoituskohde. Koska NFT on vielä melko uusi asia, voit hyvin todennäköisesti myydä ostamasi taiteen voitolla tulevaisuudessa. Ei sijoitusvinkki!

nft-finvesting

Non-Fungible Token – Kuinka käydä kauppaa?

Non-Fungible Token tuli mahdolliseksi Ethereumin -lohkoketjun ansiosta. Nykyisin on olemassa jo useita markkinapaikkoja, joissa NFT:n avulla voi käydä kauppaa.

Niistä tunnetuimmat ovat:

Maksutapoina käyvät perinteiset maksukortit, PayPal sekä usein Skrill. Monet näistä hyväksyvät totta kai myös kryptovaluutat, mutta teknisesti kuka tahansa voi myydä NFT:n ja he voivat pyytää siitä mitä tahansa valuuttaa. Voit siis vaihtaa taideteoksen vaikkapa kahvipakettiin, jos se on myyjälle ok!

Kuinka tunnettuja virtuaaliset taideteokset ovat?

Se riippuu siitä keneltä kysyy. Varsinkin nuoremmat kryptovaluutoista kiinnostuneet tietävät mitä ne ovat ja miksi niihin sijoittaminen voi olla kannattavaa. Mutta jos kysyt asiaa äidiltäsi, saat todennäköisesti hieman erilaisen vastauksen.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että monet suuret brändit sekä julkisuudenhenkilöt ovat jo lanseeranneet omat NFT:nsä, joten yleistyminen on varma asia. Esimerkiksi Marvel ja Wayne Gretzky ovat tästä hyviä esimerkkejä, sekä YouTubettaja Logan Paul. Vaikka Non-Fungible Token tuskin koskaan tulee olemaan yhtä normaali asia kuin älypuhelin, näyttää kuitenkin siltä että se yleistyy kryptovaluuttojen kanssa samaa vauhtia – ainakin vielä.

Miten NFT eroaa kryptovaluutoista?

Siirrytään digitaaliseen maailmaan ja tutkitaan, mikä NFT on ja miten se eroaa muista kryptovaluutoista.

Kaikki tavanomaiset kryptovaluutat ovat fungibleja, kuten edellä on kuvattu. Esimerkiksi yksi Bitcoin minun lompakossani on yhtä arvokas kuin yksi Bitcoin kenellä tahansa muulla. Voit myös maksaa yhden Bitcoinin suuruisen maksun lähettämällä esimerkiksi viisi 0,20 bitcoinin suuruista maksua.

Vaikka tämä fungibility-ominaisuus pätee kryptovaluuttoihin tiettyyn rajaan asti, emme käy tässä syvemmin aiheeseen, jotta uniikki ja vaihdettava terminologia pysyvät selkeämpinä.

Kryptovaluuttojen alkuvuosina ei ollut mahdollista luoda uniikkeja kolikoita. Käytännössä markkinoiden kaikki kryptovaluutat olivat vaihdettavia. Miten NFT sitten toimii ja miten se eroaa tavallisista kryptokolikoista?

NFT:n edeltäjä oli Colored Coin -idea, joka esiteltiin jo vuonna 2012. NFT-skene tuli laajemmin tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla CryptoKitties-pelin myötä. Pelin suosio jopa tukki Ethereum-verkon joulukuussa 2017. Jokainen ”kryptokatti” on Ethereum-lohkoketjussa oleva NFT.

Tähän aikaan syntyi Ethereumin ERC721-standardi, joka tarjoaa tekniset ohjeet NFT:n luomiselle. Toisaalta monille tuttu ERC20-standardi on tämän vastakohta, sillä kaikki ”tavalliset” Ethereum-tokenit ovat ERC20-standardin mukaisia.

NFT on kuin ”token steroideilla”, koska sillä on samat perusominaisuudet kuin muillakin token-einä. Mutta koska kyseessä on NFT, on tärkeää varmistaa, että lohkoketjussa oleva token on todella uniikki tai ns. rajoitettu painos.

Selkein ero NFT:n ja normaalin tokenin välillä on vaihdettavuus. Kuten aiemmin mainittiin, yhden Bitcoinin voi pilkkoa pienempiin osiin, joita voidaan yhdistää arvoltaan yhdeksi kokonaisuudeksi. NFT on aina yksi kokonainen token, jota ei voi jakaa pienempiin osiin. NFT on siis ei-vaihdettava (=uniikki) token. Seuraavassa kappaleessa esimerkit avaavat paremmin NFT:n idean.

Mikä on NFT – esimerkit käytännössä

NFT-taide on helppo konsepti ymmärtää. Se käsittää digitaalisia taideteoksia, kuten kuvia ja videoita. Kun ostat yhden NFT:n, ostat yhden digitaalisen taideteoksen, aivan kuten ostaisit fyysisen taulun. Kaksi NFT-taidekokoelmaa erottuu joukosta: Cryptopunks ja Bored Ape Yacht Club. Molempia on myyty yli kahden miljardin dollarin arvosta.

Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä Bored Ape -kokoelman NFT-taiteesta, jotka ovat saatavilla suositulla OpenSea-kauppapaikalla.

bored apes

NFT-pelit – Axie Infinity

Vaikka CryptoPunks- ja Bored Ape -NFT-kokoelmista on maksettu suuria rahasummia, niiden myyntituotot eivät yllä Axie Infinity -pelin saavutusten tasolle. Kyseessä on NFT-teknologiaa hyödyntävä peli, jonka hahmoilla on käyty kauppaa yli neljän miljardin dollarin arvosta – yhtä paljon kuin CryptoPunks- ja Bored Ape -hahmoilla yhteensä.

Axie Infinity on perinteinen peli, jossa pelaaja hankkii Axie-hahmon ja taistelee sillä muiden pelaajien Axie-hahmoja vastaan. Alla olevassa kuvassa on Axie Infinity -markkinapaikalta löytyviä hahmoja.

axie-infinity

Jokaisella Axie-hahmolla on erilaisia ominaisuuksia, jotka tekevät joistakin arvokkaampia kuin toisista. Samoin NFT-taiteessa on enemmän ja vähemmän uniikkeja taideteoksia, ja mitä harvinaisempia ominaisuudet ovat, sitä enemmän niistä ollaan valmiita maksamaan.

Axie Infinity toteutetaan eri tavalla kuin edellä mainitut taidekokoelmat, sillä sen sijaan, että se perustuisi Ethereum-alustalle, sille on rakennettu oma sivuketju (sidechain) Ronin. Ronin joutui valitettavasti uutisiin keväällä 2022, kun sen ja Ethereumin välisestä token-sillasta tehtiin yli 600 miljoonan dollarin hakkerointi.

Toinen suosittu NFT-peli on Sorare, joka yhdistää digitaaliset keräilykortit ja fantasyfutiksen. Pelaajien tavoitteena on hankkia futisseurojen tähtipelaajia keräilykortteina (NFT) ja kilpailla toisia pelaajia vastaan. Pisteitä kertyy sen perusteella, miten hyvin korttisi pelaajat menestyvät oikeissa futismatseissa.

Miltä NFT tulevaisuus näyttää?

NFT-teknologia on iskenyt valtamediaan kevään 2021 aikana, ja sen suosio kasvaa jatkuvasti. Suomessa toimii nykyisin yli kymmenen NFT-teknologian parissa työskentelevää yritystä. Esimerkiksi FIFA:n hyödyntämä NFT-teknologia osoittaa, että NFT näkyy jatkossa yhä enemmän mainstreamissa.

NFT-teknologian mahdollisuudet ovat rajattomat. Peliteollisuus on yksi sen tulevaisuuden hyödyntäjistä, ja NFT-muotoon tokenisoidut peliesineet, kuten keräilytavarat ja valuutat, voivat pian olla myytävissä kryptovaluuttapörsseissä.

NFT-teknologia tarjoaa myös valtavasti mahdollisuuksia taiteen ja finanssimaailman puolella. Tokenisoidut osakkeet ovat hyvä esimerkki NFT:n hyödyntämisestä.

Erilaiset lohkoketjut tuovat kuitenkin teknisiä haasteita NFT-sektorille. Esimerkiksi kokoelman siirtyminen Ethereum-alustalta Solana-alustalle tai CryptoPunksin siirtyminen toiseen lohkoketjuun voi aiheuttaa omistusoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Usein kysytyt kysymykset

NFT alkaa olla melko tunnettu termi etenkin nuorison keskuudessa, sillä monet julkisuuden henkilöt, kuten Logan Paul, puhuvat niistä paljon etenkin sosiaalisessa mediassa. Monet julkkikset ovat myös lanseeranneet omat NFT:nsä!

NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible Token.

Monet perinteiset kryptovaluuttapörssit tarjoavat mahdollisuuden myös NFT-kaupankäyntiin. Haluamme nostaa esille erityisesti Binancen ja Crypto.comin!

NFT-taideteoksia ostamalla voit omistaa uniikkeja digitaalisia taideteoksia, joita ei voi kopioitua tai väärentää. Lisäksi monet NFT-taideteokset ovat kasvattaneet arvoaan ja ovat siten myös sijoitusmahdollisuus.

Kyllä, NFT-teknologiaa voi hyödyntää monilla eri aloilla, kuten musiikkiteollisuudessa, urheilussa, virtuaalitodellisuudessa ja kiinteistökaupassa. Esimerkiksi musiikkialalla NFT-muotoon voidaan luoda uniikkeja kappaleita ja äänitteitä, jotka voivat olla arvokkaita keräilykohteita ja sijoituskohteita.