finvesting-sijoittaminen

Säästövinkit

Saatoit jo ehkä tietääkin, että säästäminen ja sijoittaminen ovat toisilleen hyvin läheisiä käsitteitä; ilman säästöjä sijoittaminen on hyvin vaikeaa. Jotta sijoittaminen olisi mahdollista meille kaikille, Finvesting antaa lukijoilleen mielellään sijoitusvinkkejä, joiden avulla pienituloisempikin pystyy aloittamaan vaurastumisen. Tarkoituksenamme ei ole richsplainata ja huudella norsunluutornista miten yhden sijoitusasunnon myyminen helpottaa taloudellista tilannetta, vaan antaa konkreettisia jokaisen kuluttajan kannalta relevantteja vinkkejä siihen, miten turhia kuluja voi karsia ja miten nämä kulut voi muuttaa taloudellisiksi resursseiksi. Säästövinkit Finvestingiltä ovat oiva tapa harkita omia kulutustottumuksia uudelleen!

Se, että sijoittaminen vaatii pääomaa, tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Se, mistä sijoitettavat varat on kulloinkin pois, vaihtelee todella paljon sijoittajien keskuudessa; siinä missä toisella jää aina palkasta tietty summa tilille roikkumaan, toinen sijoittaja voi joutua laskelmoimaan tarkkaan, miten oma sijoitustavoite tai kuukausisumma saadaan kasaan. Vaikka palkasta jäisi sivuun jo nyt hyvä summa, kannattaa järkevää rahankäyttöä harjoittaa toki siitä huolimatta, jotta sivuun jäävä summa olisi vielä suurempi. Tulemme tässä artikkelissa siis kertomaan säästövinkkejä, joilla erilaisista taloudellisista lähtökohdista huolimatta pääsee hyvin alkuun säännöllisen sijoittamisen mahdollistamiseksi.

säästövinkit

Säästövinkit – Budjetointi

Tämä käsite saattaa vaikuttaa itsestään selvältä, mutta anna kun avaamme budjetoinnin merkitystä osana järkevää taloudenpitoa ja sijoitussäästämistä; knowledge is power, ja se pätee myös omaan taloudenpitoon. Ennen kuin voimme vetää johtopäätöksiä taloudestamme tai säästökyvystämme, tulee meidän ymmärtää, mistä taloutemme kulut ylipäätään koostuvat ja mitä eri kuluryhmien välttämättömät menot suhteessa “turhiin” menoihin ovat. Kun budjetointi on kunnossa, taloudenpidosta tulee tavoitteellisempaa ja rahaa jää myös säästöön. Sijoittaminen on hyvä ottaa osaksi budjetointia, sillä muuten on vaarana, ettei kuukauden lopussa sitä “ylimääräistä” jääkään enää sijoitettavaksi asti. Budjetointi on helpottunut viime vuosina paljon, sillä sovelluskaupat pursuilevat oman talouden budjetointisovelluksia, jotka kulkevat kätevästi mukana. Myös osa pankeista tarjoaa käteviä sovelluksia omaan taloudenpitoon, jotka keräävät tietoa kulutuksesta ilman, että tietoja tulee erikseen syöttää minnekään. Budjetointi voi oikeasti olla kivaa, jopa koukuttavaa, sillä hallinnan tunne omasta taloudesta on upea fiilis! Säästövinkit on budjetoinnin osalta yksi tärkeimpiä vinkkejämme!

Kotitalouden sopimusten kilpailuttaminen

Myös tämä vinkki lienee kaikille tuttu, mutta sen laajuus ja potentiaali säästökohteena ehkä ei. Tämä muinainen säästövinkki on kuitenkin edelleen hyvin käypä, sillä omat puhelinliittymät, sähkön toimittajat, asuntolainat ja vakuutukset kannattaa kilpailuttaa aina aika ajoin. Jos sinulla on ollut käytössäsi sama puhelinliittymä jo useamman vuoden, on hyvin todennäköistä, että voit neuvotella itsellesi paremman diilin ja viimeistään teleoperaattorin vaihtaminen tuo sinulle uuden tarjouksen vanhalta liittymäntarjoajalta. Jos kotitaloutesi käsittää useamman liittymän, voi säästö olla jo useita kymmeniä euroja. Summa ei kuulosta ehkä suurelta näin ensi alkuun, mutta olemme melko varmoja, että et halua maksaa satoja euroja tyhjästä vuositasolla, jos saman palvelun voisi saada edullisemminkin. Sähkölaskun kilpailuttamalla voi puolestaan säästää jo suurempia summia vuositasolla ja lisäksi kyseessä on erinomainen mahdollisuus äänestää jaloillaan esimerkiksi ympäristöystävällisen sähkön puolesta (joka ei välttämättä ole edes juuri kalliimpaa!). Suurimmat kilpailutussäästöt lienevät saavutettavissa kuitenkin pankkipalveluissa, sillä asuntolainallisena ja laajan vakuutuskannan omaavana omaan pankkiinsa voi tulla ajattelemattaan maksamaan enemmän kuin on tarpeen. Jo se, että on valmis kilpailuttamaan ja hakemaan tarjouksia eri pankeilta saa oman pankin usein puolustuskannalle ja tarjoamaan edullisempia vaihtoehtoja laina- ja vakuutusasioissa. Pankkien kilpailutus saattaa kuulostaa työläältä, mutta homma vaatii vain lyhyen sähköpostin kuratoimisen, tarvittaessa tällainen sähköpostipohja löytyy myös netistä pikaisella googletuksella. Kyseessä on vain muutaman minuutin homma, jonka säästöt voivat olla huomattavat!

Säästövinkit – Ruokailu

Ruoka ja elintarvikkeet ovat välttämättömyys jokaiselle kotitaloudelle, joten loputtomasti tästä osa-alueesta ei voi säästää. Ruoka, ruoanlaitto tai esimerkiksi ulkona syöminen ovat lisäksi monelle arjen kohokohtia, joihin kannattaakin panostaa. Ruoassa ja elintarvikkeista voi kuitenkin säästää monen kotitalouden tapauksessa huomattaviakin summia arjen tai ruoan laadun kärsimättä. Aterioiden suunnittelu ja kauppareissujen harventaminen ovat hyvin tehokkaita tapoja pitää kulutusta silmällä, sillä kun kaupassa käy harvemmin ja tarkan kauppalistan kanssa, heräteostoja tulee tehtyä vähemmän. Juuri ne nälkäisenä ja kiireessä tehdyt einespainotteiset ruokaostokset tulevat pääsääntöisesti kalliimmaksi kuin terveellinen ja ajatuksella valmistettu ruoka. Myös ulkona syömisessä ja ruoan kotiin tilaamisessa kannattaa asettaa itsellensä rajat jo ennakkoon, sillä esimerkiksi viikoittain useasti kotiin tilattu ruoka tulee salakavalasti hyvin kalliiksi. Jos sinulla on taipumusta töiden jälkeen väsähtäneenä turvautua juuri kotiin kuljetettuun pikaruokaan, kannattaa itselleen asettaa tietty sallittu tilausmäärä viikossa tai kuukaudessa, jolloin ruokalasku pysyy paremmin hallinnassa ja ravintolaruoka säilyttää edelleen erityisyytensä. Myös ruokahävikki on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hävikin minimoimisesta kiittää sekä lompakko että ympäristö. Säästövinkit ruokailun osalta on syytä ottaa huomioon, sillä sen avulla voit myös pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi.

Säästövinkit – Autoilu

Autoilu on suomalaisille hyvin rakasta, ja esimerkiksi autoilun jatkuva kallistuminen on yksi kestosuosikkiaiheista työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa. Ja onhan tälle toki syynsä, sillä autoilu todella on kallista aina bensan hinnasta verotukseen, vakuutuksiin ja auton huoltoon. Pääsääntöisesti auton omistamisen kustannukset ovat kuukaudessa muutaman sadan euron kieppeillä toki ajetuista kilometreistä ja verotuksellisista seikoista riippuen. On totta, että auto on monelle välttämättömyys, jota ilman arki ei suju. Joidenkin kotitalouksien tapauksessa auto ei ole kuitenkaan välttämätön, jos asunto sijaitsee kaupungissa hyvän joukkoliikenne- ja pyöräilyverkon kupeessa. Kasvukeskuksissa joukkoliikenteellä ja pyöräilyllä voi säästää myös aikaa, sillä aamuruuhkassa istuminen ei ole mikään nautinto autoilijoille. Tämän lisäksi autottomuus on hyvä teko myös terveydelle hyötyliikunnan lisääntyessä, sekä tietenkin ympäristön kannalta kestävä valinta. Auton osalta säästövinkit ovat monipuolisia. Jos olet tilanteessa, jossa auton omistaminen ei ole täysi välttämättömyys, kannattaa pohtia, tuottaako esimerkiksi 300 euroa kuukaudessa enemmän iloa autoilun tuomana helpotuksena elämään vaiko esimerkiksi rahastossa korkoa korolle kasvamassa ja tulevaisuuden haaveita mahdollistamassa?

 

Verosuunnittelu säästämisen tukena

Säästövinkit ja verotus liittyvät myös yhteen – verotuksessa kannattaa olla skarppina, mikäli edellytyksiä verovähennyksiin on. Melko yleisesti tunnistettuja verovähennyskohteita ovat esimerkiksi työmatkakulut ja etätyössä syntyvät erilaiset kulut, kuten menot työhuoneesta, tietoliikenneyhteydestä sekä työvälineistä. Mahdollisten verovähennysten tyyppi ja laajuus vaihtelee paljon sen perusteella, oletko yrittäjä vai palkansaaja. Yleinen virhe on kuitenkin, että palkansaaja ei tee verosuunnittelua ollenkaan olettaen, että mitään ei ole kuitenkaan tulossa takaisin. Esimerkiksi palkansaajille yleiset verovähennyskohteet kuten matkakulut, kotitalousvähennykset ja tulonhankkimisvähennykset jäävät liian monessa tapauksessa hakematta. Myös palkansaajan tulee siis olla skarppina veroasioissaan, sillä verosuunnittelu on loppujen lopuksi hyvin järkevä tapa valvoa omia etujaan veronmaksajana ja palkansaajana.

Kuluta laadukkaita ja käytettyjä tuotteita

Säästövinkit vaatteiden ja muiden kulutustuotteiden osalta? Tämä on ehkä vinkki jota moni ei ole tullut ajatelleeksi, sillä jos tavoitteena on nipistää rahaa säästöön, ensimmäisenä mieleen ei ehkä tule ostaa tarvitsemastaan tuotteesta sitä kalliimpaa vaihtoehtoa. Tämän säästövinkin merkitys korostuu kuitenkin etenkin pitkään käytettävissä kulutustavaroissa, kuten esimerkiksi talvitakissa tai huonekaluissa. Laadukkaiden tavaroiden kuluttamisessa säästöksi muodostuu tuotteen pitkä käyttöikä. Puolet kalliimpi tuote, joka kestää halvempaa vaihtoehtoa kauemmin käytössä esimerkiksi 10-kertaisen ajan, tulee loppujen lopuksi 5 kertaa halvemmaksi, jos halvemman tuotteen tilalle ostetaan aina vastaava korvaava tuote. Laadukkaissa tuotteissa korkea hinta voi olla eduksi myös siinä mielessä, että ostopäätöstä harkitaan kauemmin ja huolellisemmin. Näin ollen riski turhien hyödykkeiden kuluttamiseen laskee ja rahaa jää säästöön. Joidenkin laadukkaiden hyödykkeiden tapauksessa tuotteiden arvo voi myös pysyä hyvänä, jolloin tuotteen käyttämisen jälkeen ehjällä hyödykkeellä on yhä myyntiarvoa. Ilmiö on nähtävissä esimerkiksi netin laadukkaiden käytettyjen vaatteiden kauppapaikoilla, joista voi ostaa käytettynä edelleen priimakuntoisia merkkivaatteita, joiden arvo ei enää juuri putoa. Muista kuitenkin, että merkki ei ole tae laadusta, vaan tuotelaput ja tuotekuvaukset kannattaa käydä aina huolella läpi. Polyesterinen villakangastakki ja lastulevystä valmistettu säilytysjärjestelmä eivät ole hyvä sijoitus, vaikka tuotteen merkki ja hinta väittäisivät toisin. Vanha sanonta “köyhällä ei ole vara ostaa halpaa” sisältää siis ehdottomasti totuuden siemenen.

säästäminen

Sijoita ja kerrytä varallisuutta!

Sijoittamisen käy säästövinkistä, sillä sijoituksiin korvamerkityt rahat menevät säästöön. Sijoitussuunnitelma ja pyrkimys kasvattaa varallisuuttaan on säästövinkkinä merkittävä, sillä näin rahat saadaan pois “pahanteosta” muualla. Henkilökohtainen sijoitussuunnitelma varmistaa, että rahat eivät kulu huomaamatta muualle, vaan omasta taloudesta osataan erotella tietty osuus rahaa sijoituksiin kiinni jo ennen kuin roposet katoavat kuin itsestään tarpeisiin, joita me ihmiset olemme taitavia itsellemme luomaan. Sijoitukset kannattaa hoitaa tilistä ensimmäisten kulujen joukossa, sillä muuten voi olla riskinä, että loppukuusta rahaa ei enää riitä sijoitettavaksi asti.

Säästämisen psykologinen puoli ja rahataidot

Ovatko säästövinkit mielestäsi hyödyllisiä? Loppujen lopuksi säästäminen on taito, jossa voi kehittyä paremmaksi. Säästäminen on helppo nivouttaa yhteen yltäkylläisyyden käsitteen kanssa, sillä moni meistä ajattelee virheellisesti, että säästämisen voi aloittaa vasta kun sitä ylimääräistä jää tilille pyörimään. Näin ei kuitenkaan ole, vaan säästää voi monista lähtökohdista (ei tokikaan kaikista, se on selvää). Säästämisen kanssa ei kannata odottaa sitä parempaa päivää tai palkankorotusta, vaan kyse on loppujen lopuksi rahataidoista, joissa voi kehittyä meistä jokainen. Oppiminen on aina loukkaus egolle, ja tämä pätee myös omien rahataitojen parantamiseen; kun on avoimin mielin valmis tutkailemaan omaa käyttäytymistään tilinauhansa ja pankkitilinsä perusteella, voi itsestään oppia paljon ja samalla kehittyä rahankäyttäjänä ja säästäjänä. Ikävät yllätykset voivat olla osa oppimisprosessia, mutta lopputulos on vaivan väärti. Taloudellinen hallinta on osa elämänhallintaa ja kunnossa oleva talous lisää hyvinvointia myös muilla elämän osa-alueilla.

Finvesting toivoo, että näistä säästövinkeistä oli apua ja ehkä huomasitkin jo parantamisen varaa taloutesi eri alueilla. Loppujen lopuksi säästäminen lähtee liikkeelle oman taloudenpidon kriittisestä tarkastelusta ja ymmärtämisestä. Yksinkertaisimmillaan säästäminen on sitä, että tulot ovat menoja suuremmat. Ymmärrämme kuitenkin myös sen, että joissakin elämäntilanteissa ja haastavissa olosuhteissa rahaa voi olla yksinkertaisesti mahdotonta saada säästöön saati sijoitettavaksi asti, jolloin näihin vinkkeihin palaaminen voi olla hyödyllisempää myöhemmin. Jokaisella meistä on oikeus vaurastua ja säästäminen on sijoittamisen aloittamiseen mitä tarpeellisin ensiaskel. Säästövinkit mahdollistavat jokaiselle paremman taloudenhallinnan. Pystyit sitten irrottamaan taloudestasi näillä vinkeillä ylimääräistä 15 euroa tai 500 euroa, sijoittamisella pääsee alkuun molemmissa tapauksissa