finvesting osake

Sampo osake

Sampo Group konserniin kuuluu useita eri emoyhtiöitä, kuten Sampo Oyj, If Skadeförsäkring Holding AB, Mandatum Holding Oy, Hastings Group Ltd sekä Topdanmark A/S. Konsernin emoyhtiö hallinnoi useita tytäryhtiöitä. Huomioitavaa on myös se, että Sampo Oyj omistaa merkittävän paljon osakkeita suomalaisillekin tutusta, Pohjoismaiden suurimmasta pankista, Nordeasta. Nordea on myös Sampon osakkuusyhtiö.

If Skadeförsäkring Holding AB  on suomalaisten suosiman vakuutusyhtiön IF:in emoyhtiö. Se omistaa myös lukuisia tytäryhtiöitä naapurimaissamme Ruotsissa sekä Virossa. Viron toiminta kattaa tämän lisäksi myös koko muun Baltian alueen. Ruotsin yhtiön sivuliike toimii tämän lisäksi Suomessa, Norjassa sekä Tanskassa. Se siis kattaa melkein jokaisen Pohjoismaan

Mandatum Holding Oy taas on tunnetun Mandatum -konsernin emoyhtiö. Sen omistuksiin kuuluu myös kaksi tytäryhtiötä jotka tunnetaan nimellä Mandatum Omaisuudenhoito Oy ja Mandatum Henkivakuutus Oy. Se tunnetaan suomalaisten keskuudessa arkisemmalla nimellä Mandatum Life. Sen tytäryhtiöitä taas ovat seuraavat: Mandatum Life Palvelut Oy ja Mandatum Life Fund Management S.A.

Hastings Group Ltd on Sampon omistuksessa 70 prosenttisesti. Se toimii Gibraltarilla ja Isossa-Britanniassa. Tämän kyseisen yhtiön hallintaa kuuluu myös monia tytäryhtiöitä.

Topdanmark A/S toimii Tanskasta käsin. Sampo omistaa siitä jopa 46,7 prosenttia, eli melko paljon! Sen tytäryhtiöihin kuuluvat Topdanmark Kapitalforvaltning A/S ja Topdanmark Forsikring A/S.

sampo osake

Sampo osake – Ostaminen 2025

Osakesijoittaminen on kasvattanut suosiotaan, erityisesti nuoremman sukupolven keskuudessa. Sijoitusbuumi on jatkunut jo useita vuosia, ja osakesijoittaminen nähdään mahdollisuutena rakentaa parempaa tulevaisuutta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä. Sijoittamisen voi aloittaa pankkien kautta tai erilaisilla kaupankäyntialustoilla. Usein ulkopuoliset kaupankäyntialustat ovat edullisempia kuin pankkien palvelut.

Tässä oppaassa kerromme, miten voit ostaa Sampo-osakkeita vuonna 2025. Tämä aloittelijaystävällinen opas tarjoaa selkeät vaiheet sijoittamisen aloittamiseen. Sampo osake on suosittu sijoituskohde monille suomalaisille sen pitkän historian ja luotettavuuden ansiosta.

Seuraa näitä yksinkertaisia vaiheita ja aloita kaupankäynti jo tänään!


Vaihe 1 – Valitse sopiva kaupankäyntialusta

Kaupankäyntialustan valinta on ensimmäinen askel sijoittajan matkalla. Tärkeimmät kriteerit ovat turvallisuus, alhaiset kaupankäyntikulut ja reaaliaikainen kurssiseuranta. Suosittelemme seuraavia alustoja:

Plus500

Plus500 on kansainvälinen kaupankäyntialusta, joka on perustettu vuonna 2008. Se tarjoaa:

  • Alhaiset kaupankäyntikulut
  • Laajat sijoitusmahdollisuudet, kuten osakkeet, kryptovaluutat ja ETF:t
  • Helppokäyttöisen mobiilisovelluksen

eToro

eToro on yksi sosiaalisen kaupankäynnin pioneereista. Sen avulla voit sijoittaa osakkeisiin, ETF-rahastoihin, hyödykkeisiin ja valuuttoihin. Alusta on erityisen suosittu aloittelijoiden keskuudessa.

Nordnet

Nordnet on Pohjoismaissa suosittu kaupankäyntialusta, joka tarjoaa edulliset kulut ja helppokäyttöisen alustan osake- ja rahastosijoittamiseen.


Vaihe 2 – Avaa tili kaupankäyntialustalle

Kun olet valinnut sopivan alustan, seuraava askel on avata käyttäjätili. Useimmat alustat vaativat:

  • Rekisteröitymislomakkeen täyttämistä
  • Sähköpostiosoitteen vahvistamista
  • KYC-prosessin suorittamista (henkilöllisyyden ja asuinpaikan todentaminen)

KYC-prosessi on osa turvallisuuskäytäntöjä, joilla estetään väärinkäytöksiä ja rahanpesua.


Vaihe 3 – Tee talletus ja osta Sampo osake

Kun tilisi on avattu, voit tehdä talletuksen valitsemallesi kaupankäyntialustalle. Talletusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi pankkisiirrot ja luotto- tai debit-kortit. Tämän jälkeen voit aloittaa kaupankäynnin Sampo-osakkeella tai muilla kiinnostavilla sijoituskohteilla.


Sampo osakkeen ostaminen on yksinkertainen prosessi, joka ei vaadi aiempaa kokemusta. Valitse vain itsellesi sopiva kaupankäyntialusta, avaa tili, tee talletus ja aloita sijoittaminen. Onnea matkalle kohti taloudellista menestystä!

Sampo osake – Historia

Sampo osake 1900-luvulla

Sampo osake sai alkunsa yli sata vuotta sitten, kun Suomen teollistuminen loi tarpeen uusille vakuutusmuodoille. Vuonna 1909 perustettu Sampo erottui kilpailijoistaan tarjoamalla laajempia vakuutuspaketteja yksittäisten vakuutusten sijaan. Ensimmäinen toimipiste avattiin Turussa Verdandin taloon, joka jaettiin kahden muun vakuutusyhtiön, Verdandin ja Fennian, kanssa.

Sammon perustaminen herätti aluksi epäilyksiä, ja sitä kutsuttiin lempinimillä ”kameleontti” ja ”kaikkivakuutusyhtiö”. Nopeasti Sampo kuitenkin kasvatti suosiotaan, työllistäen ensimmäisen toimintavuotensa aikana jo 16 henkilöä. Nimensä Sampo sai Kalevalan legendaarisesta rahasammosta, korostaen suomalaisia juuriaan.

Sampo osake 1950-luvulla

1950-luvulla Sampo vahvisti asemaansa kasvattamalla henkilöstöään ja investoimalla henkilöstön hyvinvointiin. Vuonna 1955 yhtiö hankki virkistyspaikan Naantalin saaristosta, missä työntekijät viettivät kesälomiaan urheilun ja yhdessäolon merkeissä.

Samanaikaisesti Sampo modernisoi toimintaansa: esimerkiksi tilitysjärjestelmä uudistettiin ja vakuutuskirjojen käsittelyä helpotettiin. Vuonna 1958 otettiin käyttöön vakuutusalalle suunnattu tutkinto, joka auttoi uusia työntekijöitä perehtymään alaan tehokkaasti.

Sampo osake 1980-luvulla

Sampo listautui Helsingin pörssiin 14.1.1988, mikä avasi yhtiön osakkeen sijoittajien saataville. Listautumista oli valmisteltu vuosia, ja mallia otettiin Pohjoismaista. Aluksi osakkeenomistajia oli yli 800 000, mikä oli enemmän kuin millään muulla suomalaisella yhtiöllä siihen aikaan. Osakkeiden määrää määritti asiakkaiden Sammolle maksamien vakuutusmaksujen suuruus.

Sampo osake 1990-luvulla

1990-luvun lama koetteli Suomen taloutta, mutta Sammon keskittyminen yksityisasiakkaiden vakuutuksiin auttoi sitä selviämään vaikeista ajoista. Vuonna 1994 ETA-sopimus mahdollisti ulkomaisten vakuutusyhtiöiden pääsyn Suomen markkinoille, mikä lisäsi kilpailua alalla.

Sampo osake 2010-luvulla

2010-luvulla Sampo säilytti asemansa Pohjoismaiden johtavana vakuutuskonsernina ja yhtenä Nasdaq Helsingin arvokkaimmista yhtiöistä. Yhtiö oli erittäin vakavarainen ja jatkoi omistaja-arvon kasvattamista pitkäjänteisesti.

Sampo osake 2020-luvulla

2020-luvulla Sammon konsernijohtajaksi nimitettiin Torbjörn Magnusson, joka oli aiemmin toiminut IF:n toimitusjohtajana. Koronaviruspandemian aikana Sampo keskittyi toiminnan ja asiakaspalvelun jatkuvuuteen, siirtäen suuren osan henkilöstöstään etätöihin. Asiakaspalvelu järjestettiin toimimaan ilman katkoksia, ja asiakastyytyväisyys pysyi korkealla tasolla.

Lisätietoja Sammon historiasta voit lukea täältä.

Onko Sampo osake järkevä sijoitus?

Sampo osake koki voimakkaan notkahduksen koronapandemian aikana maaliskuussa 2020, jolloin osakkeen hinta laski merkittävästi. Konsernin johto on kuitenkin onnistunut palauttamaan osakkeen kurssin uuteen nousuun, ja vuonna 2022 Sampo osake on saavuttanut korkeimman arvonsa koskaan.

Vuoden 2020 lopulla Sampo realisoi suuren määrän Nordean osakkeita, mikä nähtiin sijoittajien keskuudessa positiivisena liikkeenä. Tämä päätös vahvisti osakkeen kehitystä ja lisäsi sijoittajien luottamusta yhtiön toimintaan. Sampo on säilyttänyt vakaan maineensa sijoittajien keskuudessa, ja yhtiön pitkäjänteinen strategia on osoittanut vahvuutensa haastavina aikoina.

Tekijät, jotka kannattaa huomioida ennen sijoittamista:

  • Markkina-alueiden laajeneminen: Sampo on kasvattanut toimintaansa uusille markkinoille, mikä tarjoaa lisämahdollisuuksia kasvuun.
  • Tytäryhtiö IF: IF on yksi Suomen johtavista vakuutusyhtiöistä ja Sammon keskeinen, vahva tulonlähde.
  • Osingot: Sampo tunnetaan vakaavaraisena yhtiönä, joka pystyy maksamaan osakkeenomistajille houkuttelevia osinkoja, myös pandemian aikana.
  • Finanssialan vakaus: Finanssiala on selvinnyt pandemiasta suhteellisen hyvin, mikä on tukenut myös Sammon toimintaa ja vakavaraisuutta.

Sampo osakeosinko

Sampo Group on tunnetusti luotettava osingonmaksaja. Yhtiön osinkopolitiikan mukaisesti vähintään 70 % vuosittaisesta nettotuloksesta maksetaan osinkoina osakkeenomistajille. Vuonna 2020 Sampo maksoi 1,50 euroa osinkoa osakkeelta, ja osakkeita oli markkinoilla yli 555 miljoonaa kappaletta. Vaikka osinkojen määrä laski hieman koronapandemian vuoksi, se osoittaa konsernin kykenevän pitämään kiinni osingonmaksusta haastavinakin aikoina. Aiemmin huhtikuussa 2020 yhtiökokouksessa oli ehdotettu osingoksi 2,20 euroa osaketta kohden.

Sampo on pitkän aikavälin sijoittajien keskuudessa suosittu vakavaraisuutensa, osinkojen tuoton ja markkinajohtajuutensa ansiosta.

Miltä Sammon tulevaisuus näyttää?

Vaikka finanssiala on päässyt eroon monista epävarmuustekijöistä, koronakriisin aiheuttamat riskit eivät ole täysin kadonneet markkinoilta. Sampo joutuu omalta osaltaan varmistamaan, että se minimoi nämä riskit ja säilyttää vahvan asemansa myös tulevaisuudessa.

Pandemian aikana Sampo Group on onnistunut säilyttämään sekä taseensa että maksukykynsä erinomaisella tasolla, mutta kriisin negatiiviset vaikutukset ovat edelleen nähtävissä.

Strateginen suunta

Sampo keskittyy aiempaa vahvemmin vakuutustoimintaan, erityisesti vahinkovakuutusliiketoimintaan, jossa yhtiö näkee pitkän aikavälin arvonluontipotentiaalia. Osana tätä strategista suuntautumista Sampo aikoo vähentää omistuksiaan sijoituksissa, jotka eivät ole suoraan sidoksissa vakuutustoimintaan.

Osinkopolitiikka

Sampo Group pyrkii maksamaan osakkeenomistajille houkuttelevan osingon, joka on vähintään 70 % vuotuisesta nettotuloksesta (pois lukien satunnaiset erät). Konsernin vakuutustoimintoihin perustuva osuus on nimetty ”vakuutusosingoksi,” ja sen kasvattaminen progressiivisesti tuottojen mukaisesti on osinkopolitiikan kulmakivi.

Vakuutusosingon lisäksi Sampo on vahvistanut, että se palauttaa osakkeenomistajille finanssisijoitusten myynnistä mahdollisesti kertyvän ylimääräisen pääoman.

Yhteenveto

Kaikki seikat huomioon ottaen Sampo osake saattaa olla sijoittajalle suotuisa sijoituskohde, erityisesti osinkojen maksun näkökulmasta. Sampo Group on säilyttänyt vahvan tuloksentekokykynsä koronapandemiasta huolimatta, ja sen vakavaraisuus on heijastunut myös osakkeen kurssikehitykseen. Tämä osoittaa, että Sampo kykenee selviämään erilaisista kriiseistä ja sopeutumaan alati kehittyvään ja haastavampaan globaaliin markkinatilanteeseen.

Vuonna 2020 Sampo noudatti verrannollisesti hyvää osinkopolitiikkaa hallituksen päätöksen mukaisesti, vaikka samaan aikaan monet muut finanssialan yhtiöt eivät kyenneet maksamaan osinkoja lainkaan. Tämä kertoo yhtiön vakaasta asemasta ja hyvästä taloudenhallinnasta.

Sampo on ollut tunnettu ja luotettava toimija Suomessa jo yli vuosisadan ajan, ja sijoittajat ovat säilyttäneet uskonsa sen toimintaan myös epävarmoina aikoina. Yhtiön suuntautuminen vahinkovakuutustoimintaan sekä progressiivisesti kasvava osinkopolitiikka luovat jatkossakin houkuttelevia mahdollisuuksia sijoittajille.

Usein kysytyt kysymykset

Nopein tapa käydä kauppa Sampo osakkeella on avata ilmainen Plus500 -tili. Löydät ohjeet tilin avaamisen yleempää tästä artikkelista.

Rekisteröityminen on helppoa sekä nopeaa ja sen avulla pääset käsiksi Sampo osakkeen lisäksi myös tuhansiin muihin osakkeisiin, kryptovaluuttoja sekä indeksejä unohtamatta.

Sampo osakekurssi on kivunnut uusin huippulukemiinsa koronapandemian jälkeen luoden vakavaraista pohjaa tulevaisuudelle. Myös Sampo Groupin tulevaisuuden suunnitelmat vaikuttavat hyviltä ja useat sijoittajat ovat harkinneet Sammon ostamista.

Muista kuitenkin aina tehdä omat taustatutkimuksesi sekä päätöksesi itse. Finvesting.net ei tarjoa sijoitusneuvoja!

Sampo osinko on vuonna 2022 suuruudeltaan 1,70 euroa osaketta kohden. Koronakriisi on hieman laskenut maksettavien osinkojen määrään niiden huippulukemista.

Voit seurata Sampo osakkeen kurssin hintaa reaaliajassa tämän sivun yläreunasta löytyvästä bannerista. Kuten muidenkin osakkeiden kohdalla, hinta muuttuu joka hetki ja sen päivittäiset muutokset voivat olla suuriakin.