finvesting-sijoittaminen

Sp500

S&P 500 (lyhenne sanoista Standard & Poor’s 500) on listaus, joka koostuu viidestä sadasta markkina-arvoltaan suurimmasta yhdysvaltalaisesta yrityksestä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen listalle päätyneen yrityksen osake on noteerattu jossakin merkittävässä yhdysvaltalaisessa pörssissä. S&P 500 listaus kuvaakin melko hyvin Yhdysvaltojen suurimpia yrityksiä. Listaa hallinnoi S&P Dow Jones Indices. Jos sinua kiinnostaa tietää, miten S&P 500 toimii, miten se kuvaa Yhdysvaltojen pörssiä ja rahoitusmarkkinoita sekä muita sijoittajan kannalta tärkeitä tietoja, tulemme tässä kirjoituksessa kertomaan kaiken tarpeellisen S&P 500 listasta sekä siihen sijoittamisesta.

S&P 500 historiaa

S&P 500 esiteltiin yleisölle vuonna 1957 pörssin indeksinä, joka seurasi New Yorkin pörssiin sekä Nasdaq pörssiin listattuja suuryhtiöitä. Koska listan historia on varsin pitkä, on sen varrelle mahtunut monenlaisia käänteitä. Listan menneisyydestä on kuitenkin tunnistettavissa erilaisia vaiheita ja kausia, jotka ovat heijastelleet maailman tilannetta ja taloutta vuosikymmenten ajan.

Esimerkiksi pian S&P 500 julkaisun jälkeen 60-luvun lopusta 80-luvun alkuun indeksi eteni laskusuhdanteidesti Yhdysvaltojen talouskasvun junnatessa paikoillaan ja inflaation kurittaessa maan taloutta. Kuitenkin, 80-luvun alku oli nopean talouskasvun aikaa S&P 500 indeksin kasvaessa jopa yli 840% muutaman vuoden aikana.

Myös lähihistoriassa on tapahtunut paljon, kun 2000-luku alkoi pörssikuplassa, joka laski S&P 500 listaa ensin noin 25% verran ennen varsinaista sekasortoa finanssikriisin iskiessä markkinoille pahiten vuosien 2007-2009 välisenä aikana. Tällöin S&P putosi korkeimmasta siihenastisesta arvostaan ensin lähes 50% ja myöhemmin vielä lisää kohti maailmanlaajuista taloudellista lamaa putoamisen ollessa indeksin suurin sitten toisen maailmansodan.

Vuoden 2009 jälkeen noususuhdannetta jatkui lähes 10 vuoden ajan, kunnes pandemia heitti jälleen kapuloita maailmantalouden rattaisiin. Pandemian vaikutus indeksin kehittymiseen ei ollut kuitenkaan niin suorasukainen kuin kuvitella saattaa, sillä jo vuoden 2020 elokuussa indeksi paukutti jälleen kaikkien aikojen korkeimpia arvojaan. Tätä olivat edesauttamassa etenkin avokätiset Yhdysvaltain talouden elvytystoimet.

Tämän vuosikymmenten summauksen seurauksena voimme huomata, että S&P 500 indeksi on kehittynyt vuosien aikana kausittain, mutta aina välillä mukana on myös dramaattisia käänteitä kuplien puhjetessa ja globaalien pandemioiden muodossa; osaa näistä tapahtumista on helpompi ennakoida, kun taas osa tapahtumista pandemiat ja terrori-iskut mukaan lukien on hankala ennakoida. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että viimeaikojen tapahtumat todistavat, että elämme jälleen kerran talouden näkökulmasta mielenkiintoisia aikoja, tehden niin sanottua taloudellista historiaa. Sijoittajien kätevänä indeksinä toimiva S&P 500 on siis myös kertomus talouden kehityksestä aina vuodesta 1957 asti tähän päivään ja hamaan tulevaisuuteen.

S&P 500 sijoitustuotteissa

S&P 500 ei ole mikä tahansa sattumanvarainen lista, vaan varsin käypä mittari Yhdysvaltojen suurimmille yhtiöille, jotka ovat sattumoisin yleensä myös niitä maailman suurimpia korporaatioita. Indeksinä S&P 500 on siis jo valmiiksi melko hajautettu ja sen etuna on vakavarainen yhtiöpohja, jonka osakkeilla menee pitkällä aikavälilläkin tarkasteltuna usein varsin hyvin. Tästä syystä S&P 500 indeksirahastot ovat varsin suosittu sijoituskohde monenlaisten eri sijoittajien keskuudessa aina aloittelijoista kokeneiden sijoittajien sijoitussalkun vakauttajiin.

Millaisia yhtiöitä S&P 500 listalta löytyy?

Koska S&P 500 koostuu Yhdysvaltojen 500:sta suurimmasta yhtiöstä, on listaus täynnä monia household-nimiä, eli kaikille tuttuja yrityksiä kuten Apple, Alphabet, Amazon, Facebook ja Microsoft. Mukana on monenlaisia eri aloja aina teknologiasta rahoitukseen, terveydenhuoltoon, tuotantoon, liikenteeseen, viihteeseen ja raaka-aineisiin. Jättikorporaatioita on monella eri sektorilla, joten S&P 500 kuvaa varsin hyvin Yhdysvaltojen markkinoiden ja jopa maailman eri jättiyritysten laajaa kirjoa. Mukana on siis vähän kaikkea, mikä auttaa sijoittajaa hajauttamaan salkkunsa S&P indeksiin sijoittaessa, mutta toisaalta mukana on myös sellaisia yrityksiä ja toiminta-aloja joita moni kuluttaja ei halua rahoittaa. Niitä ovat esimerkiksi öljy- ja tupakkateollisuus sekä monet muut raskaat ympäristölle haitalliset alat.

S&P 500 sijoittaminen

Jo Berkshire Hathaway -yhtiön varsin nimekäs toimitusjohtaja Warren Buffett on puhunut useaan otteeseen S&P 500 indeksisijoittamisen puolesta: miljardöörin mukaan yksityissijoittajien kannattaa ostaa ja omistaa S&P 500 rahasto-osuuksia pitkällä tähtäimellä. Tokikaan Buffett ei ole ainoa hyvän perusrahaston kannattaja, vaan tällainen sijoitus sopii hyvin monenlaiseen salkkuun.

Kuten aiemmin sivusimme, S&P 500 on melko hyvä läpileikkaus Yhdysvaltojen ja oikeastaan lähes koko maailman suuryhtiöistä, joihin sijoittaminen on usein melko turvallista. Suurilla korporaatioilla on nimittäin monessa suhteessa pienempiä yrityksiä paremmat työkalut selvitä kilpailussa ja tehdä voittoa, mikä näkyy myös osakkeiden suhteellisen vakaana hintana. Koska S&P 500 listaus käsittää yhtiöitä monilta eri sektoreilta, hajautus 500 suurimman yhtiön kesken tekee rahastosta varsin vakaan, vaikkakin toki myös vakaa rahasto heilahtelee maailmanmarkkinoiden muuttuessa, kuten jo indeksin historiaan tutustuessamme saatoimme huomata.

S&P 500 sopii siis monenlaisen eri sijoittajan salkkuun. Indeksirahaston hyvänä puolena on se, että sen ostaminen ja siihen sijoittaminen on varsin helppoa. Moni vaivattomuuteen pyrkivä sijoittaja on esimerkiksi asettanut kuukausittaisen rahastosäästämisen automaattiseksi niin, että tililtä lähtee joka kuukausi sama summa vakaaseen rahastoon, kuten S&P 500 indeksirahastoon tai eri rahastojen yhdistelmään, joihin lukeutuu usein S&P 500. Kyseessä onkin ehdottomasti yksi helpoimmista ja vakaimmista rahastoista sijoittaa, ja sen tuotto voi olla pitkällä aikavälillä varsin kohtuullinen matalaan riskitasoon verrattuna. Muista kuitenkin, että sijoittamiseen liittyy aina riski, ja vakaakin rahasto voi heilahdella lyhyellä aikavälillä.

Indeksirahasto ei ole kuitenkaan ainoa tapa sijoittaa S&P 500 listauksen yhtiöihin. Tämän lisäksi listaukseen perustuu sijoitustuotteita myös ETF:ien, eli pörssinoteerattujen rahastojen muodossa. Koska S&P 500 on myös lista yrityksistä, siihen perustuu jonkin verran erilaisia sijoitustuotteita.

Sp500

S&P 500: Sijoittamisen aloittaminen 2025

Mutta miten sijoittamisen aloittaminen S&P 500 rahastoon oikein onnistuu käytännössä? Lukijoidemme onneksi kyseessä on yksi helpoimmista tavoista sijoittaa ja sijoittamisen voi aloittaa suoraan vaikka juurikin S&P 500 rahastosta. Tämä onnistuu muutaman hyvin simppelin vaiheen kautta:

  1. Tutustu eri sijoituspalveluihin, jotka tarjoavat kattavasti rahastoja. S&P 500 on niin yleinen rahasto, että se löytyy yleensä jopa oman pankkisi repertuaarista, mutta sijoitusalustan valinnassa kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota palvelun kuluihin, jotka ovat usein kilpailukykyisemmät varsinaisissa sijoitussovelluksissa oman pankkisi sijaan. Voit vertailla eri palveluja sivustomme arvioiden avulla.

  2. Kun olet löytänyt sopivan sijoitusalustan, avaa käyttäjätunnus ja vahvista se.

  3. Tämän jälkeen tee karkea sijoitussuunnitelma: haluatko esimerkiksi alkaa rahaston kuukausisäästäjäksi mikä on varsin järkevää, vai siirtää rahaa rahastoihin aina silloin tällöin? Minkä suuruisen summan pystyt realistisesti sijoittamaan? Suurempi sijoitus kasvattaa toki enemmän korkoa, mutta toisaalta sijoitus ei saa olla niin suuri, että tarvetta sijoitusten nostamiselle sijoitustililtä arkielämän kulujen kattamiseen syntyy. Tällöin riskinä on, että sijoittaja joutuu realisoimaan ja myymään sijoituksensa huonolla hetkellä.

  4. Siirrä rahaa sijoitustilillesi ja osta S&P 500 rahastoa haluamasi määrä. Näin helppoa se on!

S&P 500 indeksirahaston ostaminen ei ole siis kovin hankalaa. Haastavinta rahaston ostamisessa on oikeastaan sijoitusalustan valitseminen ja käyttäjätunnuksen luominen, sillä eri palvelujen vertailu vie hetkisen verran. Finvesting on kuitenkin arvioinut sivuillaan useita vaihtoehtoja, jotka löydät Sijoitusalustat & Virtuaalilompakot valikosta. Tämä työ tarvitsee tehdä kuitenkin vain kerran, minkä jälkeen sijoittaja voi käyttää samaa tunnusta monipuolisen sijoitussalkun kokoamiseen, johon voi koota aluksi vaikkapa erilaisia rahastoja, osakkeita ja myöhemmin myös haastavampia sijoituskohteita, jos siltä tuntuu.

S&P 500: hyvät ja huonot puolet

Kuten millä tahansa, myös S&P 500 listauksella ja -sijoitustuotteilla on hyvät ja huonot puolensa. Täydellistä sijoitustuotetta ei ole, tai ainakaan sellaista ei voi tunnistaa etukäteen — sijoittamiseen liittyy aina riski, ja sijoituksen laatu selviää usein vasta sen tuloksesta. Ja tuloskin voi vaihdella hyvin paljon sijoitustuotteen tarkasteluvälistä riippuen.

S&P 500: hyvät puolet

Kuten jo aiemmin sivusimme, S&P 500 on varsin kätevä mittari Yhdysvaltain ja jopa maailman suurimpien yritysten tuloksen ja tilanteen seuraamiseen. Sen lisäksi, että kyseessä on hyvä mittari, ovat S&P 500 indeksirahastot myös varsin matalariskinen sijoitus, joka tarjoaa suhteessa hyviä tuottoja pitkällä aikavälillä. Joidenkin laskelmien mukaan ja vaihtelevista nousu- ja laskusuhdanteista huolimatta, esimerkiksi 2001 ja 2021 vuosien välisen 20 vuoden aikana 10,000 dollarin sijoitus S&P 500 indeksirahastoon olisi kasvanut 50 000 dollariin kahdessa vuosikymmenessä, vaikka niihin mahtui pörssikuplaa ja finanssikriisiäkin. Tämä on varsin hyvä tuotto rahastolle.

Tämän lisäksi S&P 500 listan mukaan sijoittaminen on varsin helppoa. Sijoittajan ei tarvitse itse valita sijoittamiensa yritysten yhdistelmää, vaan yhtiöt päätyvät sijoitukseen varsin luotettavan indeksin mukaisesti, joka sisältää sadoittain vakavaraisia yrityksiä, joiden tavoitteena on kasvaa ja tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Täten sijoittaminen S&P 500 indeksin perusteella on todella helppoa, sillä seuraat sijoittajana valmista yrityslistaa.

Tämän lisäksi S&P 500 on usein varsin kustannustehokas tapa sijoittaa. Indeksirahastossa ei tapahdu juurikaan aktiivista salkunhoitoa, joten rahaston kulut ovat yleensä pienet. Muista kuitenkin tarkistaa kulutaso aina sijoitussovelluksestasi erikseen.

Rahastoille yhteinen ominaisuus on myös verotehokkuus, kun sijoitat pitkällä aikavälillä. Tämä perustuu siihen, että kun sijoitukset jättää rahastoihin, niistä tarvitsee maksaa veroa vasta, kun sijoitukset nostaa. Jos varat jättää kuitenkin rahastoon muhimaan, kasvaa korko korkoa ja sijoitukset kasvavat siis täysin itsestään. Voit lukea lisää korkoa korolle -ilmiöstä täältä. Kaiken kaikkiaan S&P 500 rahaston hyviä puolia ovat:

  • Suhteellisen matala riski ja hyvät tuotot

  • Laaja hajautus eri aloille

  • Sijoittamisen helppous ja passiivisuus

  • Sopii sekä aloittelijoille, että kokeneille sijoittajille

  • Matalat kulut

  • Verotehokkuus

S&P 500: huonot puolet

Mikään sijoitustuote ei ole kuitenkaan täydellinen, sillä täydellinen sijoitus mitataan vasta voittojen realisoinnin myötä ja jo tämäkin riippuu sijoittamisen aikavälistä. Aikavälistä puhuttaessa S&P 500 indeksisijoittamisen huonona puolena voidaankin nähdä sijoittajalta vaadittava pitkäjänteisyys, sillä rahastosijoittamisen korkein potentiaali saavutetaan pitkällä aikavälillä korkoa korolle kerryttämällä. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikkien sijoittajien sijoitusstrategiaan, vaikkakin vakaat rahastot eivät ole huono ajatus kenenkään sijoitussalkussa.

Tämän lisäksi sivusimme jo aiemmin kritiikkiä S&P 500 yritysjakaumaa kohtaan: koska listaus perustuu Yhdysvaltojen suurimpaan 500 korporaatioon, mahtuu niiden joukkoon varsin monenlaista toimijaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedostava sijoittaja voi kokea moraalisia ristiriitoja joidenkin listauksen yritysten, kuten vaikkapa tupakkateollisuuden tai öljyteollisuuden yritysten osakkeisiin sijoittaessaan. Tällöin sijoittajan kannattaa kääntyä sellaisten rahastojen puoleen, joissa yritysten seula on tarkempi esimerkiksi ympäristö- ja vastuullisuusasioissa.

S&P 500 on saanut osakseen jonkin verran kritiikkiä myös yritysten painotukseen liittyen, sillä ”A cap” painotettuna indeksinä yritys painotetaan rahastossa sen markkina-arvon mukaisesti, jolloin valtavan markkina-arvon käsittävät yhtiöt, etenkin teknologia-alla, pystyvät vaikuttamaan indeksiin huomattavasti. Tällöin jättiyhtiöillä kuten Apple, Aphabet, Amazon ja Microsoft voi olla hyvin huomattava vaikutus koko rahaston tulokseen. Tällöin teknologia-alan kuoppa voi heijastua rahastoon joidenkin sijoittajien mielestä tarpeettoman suuresti. S&P indeksirahastoa ostaessaan sijoittaja sijoittaakin suhteellisen suurella osuudella juuri teknologiaan.

Tämän lisäksi indeksirahastojen huonoksi puoleksi voi listata kaikille sijoitusinstrumenteille yhteisen kääntöpuolen: sijoittamiseen liittyy aina riski. Toki riskiä voi pienentää hyvällä laadullisella ja ajallisella hajautuksella sekä informoiduilla sijoituspäätöksillä. Kaiken kaikkiaan S&P 500 indeksiin sijoittamisen huonoja puolia ovat:

  • Vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä; ei sovi lyhytjänteiseen sijoittamiseen

  • Mukana myös kyseenalaisia yrityksiä, joihin moni sijoittaja ei halua sijoittaa.

  • Tiettyjen yhtiöiden suhteellisen suuri painotus

  • Sijoittamiseen liittyy aina riski, myös indeksirahastojen tapauksessa

Yhteenveto

S&P 500 on listaus, joka on säilyttänyt suosionsa perustamisvuodestaan 1957 aina vuoteen 2025 asti ja tilanne tuskin muuttuu tulevaisuudessa. Moni näkee listauksen kattavana indeksisijoituksena mitä se toki onkin, mutta oikeastaan S&P 500 on paljon muutakin — se on vuosikymmeniä vanha talouden mittari, sillä Yhdysvaltojen 500 suurimman yrityksen tilanne heijastaa Yhdysvaltojen sekä maailman taloutta melko suorasti.

Kuten mikä tahansa sijoitustuote, myös S&P 500 käsittää hyvät ja huonot puolensa. Indeksirahastona se sopii kyllä monenlaisen sijoittajan salkkuun, sillä kyseessä on melko hyvin hajautettu joukko varsin vakavaraisia yhtiöitä. Indeksiin perustuva rahasto sopiikin sijoittajille aina aloittelijoista kokeneisiin konkareihin, jotka haluavat hajauttaa sijoitussalkkuaan myös rahastojen puolelle.

Tämä jo kauan olemassa ollut indeksi on parhaimmillaan sijoituskohteena silloin, kun tarkoituksena on sijoittaa pitkällä aikavälillä ja kartuttaa korkoa korolle, joka on ilmiönä sijoittajan ja rahastojen paras ystävä. Jos kuitenkin haluat sijoittamisessasi ottaa esimerkiksi vastuullista näkökulmaa sijoittamiisi yhtiöihin, kannattaa rahastoihin tutustua vielä S&P 500 indeksirahastoa pidemmälle, sillä tämä rahasto sijoittaa puhtaasti Yhdysvaltain 500 suurimpaan yhtiöön niiden toiminta-alasta riippumatta. Listaus on siis varsin riippumaton, mikä käsittää hyvät ja huonot puolensa.

Sijoittamiseen liittyy aina riski, mutta toisaalta riski on myös sijoittamisen aloittamatta jättäminen. Olemassa on monenlaisia eri sijoitustuotteita, joista osa sopii aloittelijoille erityisen hyvin. Niihin lukeutuvat myös monenlaiset rahastot kuten S&P 500 index fund.

Usein kysytyt kysymykset

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet placerat sapien. Suspendisse potenti. Nullam feugiat blandit mauris, non fringilla urna ultrices vel. Donec id urna consectetur, pellentesque libero rutrum, congue massa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet placerat sapien. Suspendisse potenti. Nullam feugiat blandit mauris, non fringilla urna ultrices vel. Donec id urna consectetur, pellentesque libero rutrum, congue massa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet placerat sapien. Suspendisse potenti. Nullam feugiat blandit mauris, non fringilla urna ultrices vel. Donec id urna consectetur, pellentesque libero rutrum, congue massa.

S&P 500 (lyhenne sanoista Standard & Poor’s 500) on S&P Dow Jones Indicesin hallinnoima listaus, joka koostuu markkina-arvoltaan suurimmasta 500:sta yhdysvaltalaisesta yrityksestä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen listalle päätyneen yrityksen osake on noteerattu jossakin merkittävässä yhdysvaltalaisessa pörssissä. Täten S&P 500 listaus kuvaa melko kattavasti Yhdysvaltojen suurimpia yrityksiä.

Indeksirahasto on rahasto, joka mukailee tiettyä indeksiä. S&P 500 -indeksirahasto seuraa siis S&P 500 indeksiä, eli 500:sta suurimmasta Yhdysvaltalaisesta yhtiöstä muodostuvaa indeksilistaa.

Näiden rahastojen ero perustuu siihen muodollisuuteen, että ETF-rahastojen kaupankäynti tapahtuu pörssissä osakkeiden tapaisesti, kun taas indeksirahastojen tapauksessa näin ei ole. Tavalliset indeksirahastot lunastetaan puolestaan erilaisten rahastoyhtiöiden kautta. Sijoittaja pystyy kuitenkin ostamaan molempia rahastoja samalta sijoitustililtä.

Pääset rahastosijoittamisessa alkuun tämän Finvesting artikkelin lisäksi lukemalla tekstit Sijoittamisen aloittaminen, Indeksirahastot sekä ETF-sijoittaminen.